WORDPRESS
WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen.
WordPress maakt gebruik van een MySQL database. Een MySQL database is een soort stellingkast waar je verschillende vakken in hebt (tabellen). In deze tabellen kun je dingen plaatsen, zoals pagina’s. Wanneer jij een pagina, bericht, categorie of tag toevoegt in WordPress wordt het in een tabel opgeslagen. Deze tabellen worden vervolgens geladen vanuit de database en op je website weergegeven. Als je een webhosting pakket hebt zonder MySQL database kun je dus geen WordPress website ontwikkelen, maar in de meeste webhosting pakketten is de mogelijkheid om (een) MySQL database(s) te creëren gewoon inbegrepen.
Nadat het ontwikkelen van jouw site is afgerond ben je zelf ‘heer en meester’ van de website en de inhoud. Niet in paniek raken ik laat je na het afronden van het project niet aan je lot over. Mochten er vragen zijn of wil je het onderhoud aan de site uit handen geven, neem dan contact met me op. Moet ik de website onderhouden dan? Ja, je gaat toch ook wel eens met je auto naar de garage of je pleegt toch ook wel eens onderhoud aan je woning? Dat is voor een website niet anders. Er wordt continue gewerkt aan WordPress en zo nu en dan wordt er een update vrijgegeven. Ook themes en plugins worden zo nu en dan bijgewerkt. Het is niet zo dat je verplicht bent deze updates uit te voeren, maar het is wel veilig, dus raadzaam om gebruik te maken van de meest recente versie van WordPress.
WEBSITE ONDERHOUD
Nadat het ontwikkelen van jouw site is afgerond ben je zelf ‘heer en meester’ van de website en de inhoud. Niet in paniek raken ik laat je na het afronden van het project niet aan je lot over. Mochten er vragen zijn of wil je het onderhoud van de site uit handen geven, neem dan contact met me op.
Moet ik de website onderhouden dan? Ja, je gaat toch ook wel eens met je auto naar de garage of je verricht toch ook wel eens onderhoud aan je woning? Dat is voor een website niet anders. Er wordt continue gewerkt aan WordPress en zo nu en dan wordt er een update vrijgegeven. Ook themes en plugins worden zo nu en dan bijgewerkt. Het is niet zo dat je verplicht bent deze updates uit te voeren, maar om beveiligingslekken te voorkomen wel raadzaam. Maak dus gebruik van de meest recente versie van WordPress, theme en plugins.
BACK-UP!
Wanneer ik een website project heb afgerond, maak ik eenmalig een back-up van de bestanden en de database. In overleg kan ik uiteraard toekomstige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
Belangrijk: Maak regelmatig backups (bestanden & database) als de inhoud van jouw site regelmatig wijzigt. Bijvoorbeeld bij een blog of een webshop met wisselende artikelen / voorraad. Zorg ook voor een volledige backup voordat je WordPress en/of plugins gaat bijwerken.
WEBHOSTING
Bij Estherism ben je vrij om je website te hosten waar je maar wilt. Misschien heb je al een webhostingpakket inclusief domeinnaam geregeld. Mocht dat niet het geval zijn dan kan ik de webhosting provider Antagonist van harte aanbevelen. Deze provider biedt keuze uit 3 webhosting pakketten en stelt een gratis basic SSL-certificaat beschikbaar.
Voordelen van Antagonist:
- Goede en snelle service en ondersteuning
- Heldere communicatie
- Klantgericht en gebruiksvriendelijk
- Betaalbare prijzen
- Inclusief gratis SSL-certificaat
MOBIEL-VRIENDELIJKE WEBSITES
Met de komst van de smartphone en de tablet worden er andere eisen gesteld aan een website. Mobiel onvriendelijke sites schikken zich niet automatisch naar het beeldformaat van een smartphone of tablet. Met als gevolg dat de site in zijn geheel verkleind wordt en niet goed leesbaar is. Pinchen en swipen is leuk, maar er zijn grenzen.
Steeds meer sites worden bezocht via een smartphone of tablet, dus als je iets te melden of te verkopen hebt is het van belang dat je site responsief en dus mobiel-vriendelijk is. ‘Responsief wil zeggen dat de lay-out van de site automatisch geschaald, gewijzigd en geoptimaliseerd wordt voor het beeldformaat wat op dat moment wordt gebruikt.
RETINA READY
Retina is de term die gebruikt wordt door Apple om de pixeldichtheid aan te duiden voor de schermen in de iPhone, iPad en nu ook de iMac. Op een retina scherm is de pixeldichtheid zo hoog dat het voor het menselijk oog niet meer mogelijk om enkele pixels waar te nemen.
Momenteel hebben de meeste computerschermen een resolutie van 1920 x 1080 (FHD= Full High Definition). Een stapje hoger kom je in een resolutie van 2560 x 1440 (WQHD= Wide Quad High Definition). En dan heb je nog UHD schermen met een resolutie van 3840 x 2160. Fantastisch, maar deze 3 benoemde resoluties hebben allen niet de hoge pixeldichtheid van een retina scherm.
Nu de toon is gezet door Apple met zijn Retina iMac 5K (5120 x 2880!) is het een kwestie van tijd voordat andere merken 5K computer schermen gaan produceren. Maar daar hoeven we niet op te wachten, de iphone en iPad zijn worden nu al veel gebruikt om sites te bezoeken, dus het is van belang dat sites ‘Retina Ready’ zijn. Waarom? Afbeeldingen op een site krijgen een bepaalde afmeting toegewezen. Als je op een retina scherm dezelfde afbeelding toont, is de pixeldichtheid niet hoog genoeg om scherp te worden weergegeven. De pixels worden vergroot om dezelfde afmeting te behalen met als resultaat een onscherpe afbeelding. Dat geeft geen goede indruk en het is dus belangrijk dat alle afbeeldingen ook op een retina scherm scherp worden weer gegeven.
GENESIS FRAMEWORK
Er wordt veel energie gestoken in het bouwen van een site – het doel is om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekmachines, zodat potentiële klanten en geïnteresseerden jouw site kunnen vinden. Geoptimaliseerde code in combinatie met een slim ontwerp van groot belang om de best mogelijke resultaten te behalen in de zoekmachines. Daarnaast maakt Genesis nu gebruik van Schema.org code, die het mogelijk maakt om microdata (on-page markup) te verwerken in de code van de site. Deze data helpt de zoekmachines de informatie op de webpagina’s te begrijpen wat resulteert in betere zoekresultaten.
Genesis Framework heeft altijd al de taak op zich genomen om te zorgen voor een goede basis voor SEO in de vorm van lichtgewicht code voor snelle prestaties en nu met de ondersteuning van Schema.org code is het verder verbeterd. De themes die kunnen worden gebruikt met in combinatie met Genesis Framework zijn volledig ‘search optimized’.
